středa 25. června 2008

Vzor odvolání proti nepřijetí na vysokou školu

Další vzor je vzor odvolání proti nepřijetí na vysokou školu. Přijímací řízení na vysokou školu se řídí jednak zákonem č. 111/1998 Sb. o vysokých školách, tak ve své formální části správní řádem.

Důležité z pohledu odvolání je to, že jde vysloveně o proces správního práva. Již samotné rozhodnutí o přijetí či nepřijetí na vysokou školu musí být řádně odůvodněno. Následné odvolání o nepřijetí musí být podáno ve stanovené lhůtě, která musí být uvedena v rozhodnutí. O odvolání musí vysoká škola opět vydat nové rozhodnutí. Toto rozhodnutí musí být řádně odůvodněno. "Řádně odůvodněné" znamená zejména to, že například není možné odbýt odvolatele kopírovaným dopisem se strohým konstatováním: "Vaše odvolání jsem přezkoumal a tímto potvrzuji původní rozhodnutí".

V celém procesu odvolání je stejně jako věcná část - tedy obsah odvolání a jeho samotný věcný přezkum, stejně důležitá i formální stránka - tedy jakým způsobem bylo odvolání vyřízeno, zda měla rozhodnutí o nepřijetí a rozhodnutí o odvolání všechny (formální) předepsané náležitosti. Jinými slovy. Je zde velký prostor pro neúspěšné uchazeče pokusit se na školu dostat skrze právní stránku přijímacího řízení, kterou nemají vysoké školy příliš podchycenou. Svědčí o tom některé rozsudky z loňského roku. Doporučujeme poradit se s právníkem, jakou nejlepší cestu zvolit.


Vzor odvolání proti nepřijetí na vysokou školu (VŠ) ke stažení zdarma zde

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Za jak dlouho musí VŠ odpovědět na moje odvolání?

Anonymní řekl(a)...

Ano, ano.. taky by mě zajímalo, za jak dlouho musí odpovědět? Co je nejlepší za uvedení důvodu?

Anonymní řekl(a)...

ráda bych se zeptala,když nechci zpochybňovat rozhodnutí školy,ale ráda bych podala odvolání kvůli možným volnýmmístům ve druhém kole,pokud se uskuteční...jak bych to odvolání měla napsat??

Anonymní řekl(a)...

No já též podávám odvolání z důvodu neodtstatku míst, protože vím, že mnoho lidí tuto školu mělo jen jako záchranou. To jsem také uvedl jako důvod odvolnání, po té jsem přidal motivační body. doufm, že odpově´d bude kladná. Všem vám držím palce, ať se vám tam povede dostat... Český národ by měl mít víc absolventům vysokých škol.

Anonymní řekl(a)...

Ráda bych podala odvolání kvůli volným místům ve druhém kole, které jistě budou.. Mohl by mi někdo prosím poradit jak na to ? Nebo zaslat na email: luselina@seznam.cz jak jste to napsali ? Byla bych opravdu moc vděčná.

Anonymní řekl(a)...

Odpovědět vám musejí do 30 dnů. Jedná se o běžné správní rozhodnutí, ale některé školy odpovídají až po uplynutí této lhůty, kdy ke 30 dnům přidávají cca 10 - 20 dnů. Lhůtu si školy prodlužují proto, že čekají až uplyne všem neúspěšným uchazečům lhůta pro odvolání (maximální doba pro vyzvednutí zásilky uložené na poště...), aby nepoškodily žádného z uchazečů. Poté teprve rozhodnou na základě všech došlých odvolání o tom koho na odvolání přijmou. Za nedodržení 30 denní lhůty škole žádný postih nehrozí, v zákoně proto není sankce, ale jak jsem psal, nejedná se v drtivé většině případů o schválnost.

Anonymní řekl(a)...

Pokud podáváte odvolání kvůli zájmu obsadit volná místa, napište do odvolání jako důvod opravdový zájem o studium oboru na dané škole. Pouze bych uváděl, že mám opravdu skutečný zájem na té škole a ten obor studovat. Víc podle mě není třeba. Případně to můžete doložit nějakými dokumenty (kopie certifikátů, prací apod,) tomu ale školy z mých poznatků nepřikládají velký význam.

Anonymní řekl(a)...

mám dotaz.... co když jsem prošvihla 30 denní lhůtu podání odvolání o 6dnů? Má ještě smysl to odvolání psát a nebo jsem to úplně po.. Děkuji moc za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, zkuste to, ale je pouze na zvážení školy zda vám odvolání přijme.

Anonymní řekl(a)...

No, pokud ten, kdo sesmolil ten "vzor", byl přijat, tak to opravdu nesvědčí o dobré úrovni té Západočeské univerzity ... tolik chybějících čárek aby člověk pohledal.
A z pohledu dneška je megavtipný ten Kindl jako adresát odvolání :-)

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz