sobota 5. července 2008

Motivační dopis vzor, jak napsat motivační dopis

Motivační dopis vzor ke stažení zdarma, aneb jak napsat motivační dopis - tipy a rady.

Motivační dopis slouží personalistovi k rozpoznání zájmu uchazeče o konkrétní pracovní pozici. Motivační dopis bývá velmi často požadován u specifičtějších prací a pozic, kde se očekává a vyžaduje větší vztah k zaměstnavateli (firmě) a jeho činnosti než například u pracovníka na výrobní lince. Zaměstnavatel se proto snaží blíže poznat motivaci a zájem budoucího zaměstnance o volnou pracovní pozici a k tomu velmi dobře poslouží právě motivační dopis.

Jak napsat motivační dopis?
Několik rad na úvod:
  • motivační dopis není kopie vašeho životopisu
  • motivační dopis by měl být krátký a výstižný, ale také mít pro zaměstnavatele informační hodnotu
  • motivační dopis by měl být bez gramatických chyb
  • nebojte se být upřímní
  • nezapomeňte "pochválit" sebe i zaměstnavatele
  • motivační dopis je motivační, nezapomeňte uvést vaše cíle, představy a výzvy o pozici o kterou se ucházíte
Motivační dopis by měl obsahovat popis pracovní pozice o kterou se ucházíte, dále důvody proč chcete pracovat právě v této firmě (zde je prostor například o uvedení toho, že sdílíte stejné hodnoty jako zaměstnavatel). Motivační dopis by měl také obsahovat především důvody proč se o tuto pracovní pozici ucházíte, proč právě tohle chcete dělat a proč je vám to blízké. Neměli byste vynechat vaše zkušenosti které využijete v této pracovní pozici. Velmi důležité je také uvést nějaké vlastní cíle, kterých by jste chtěli na této pracovní pozici dosáhnout a nastínit své vize.

Celkově by motivační dopis neměl přesáhnout jednu stranu formátu A4. Nezapomeňte si motivační dopis před odesláním několikrát zkontrolovat - gramatické chyby vám opravdu nepomohou.

Vzor motivačního dopisu ve formátu .doc ke stažení zdarma zde


Vzor motivačního dopisu

Diakonie ČCE – středisko v Plzni
Prokopova 17
301 00, Plzeň


Vážení,

reaguji na Váš inzerát zveřejněný na internetových stránkách www.neziskovky.cz, ve kterém hledáte pracovníka fundraisingu a PR. Po posouzení Vámi stanovených požadavků předpokládám, že mohu být vhodným kandidátem.

Mohu nabídnout své několikaleté zkušenosti s prací s médii. V oblasti PR mám mimo jiné zkušenosti s psaním a vydáváním tiskových zpráv, s vystupováním v rozhlase a televizi, analýzou mediálních dopadů a prezentací. Taktéž jsem vedl několik kampaní pro neziskovou organizaci Přátelé zvířat. Pořádal jsem několik přednášek o lidských právech a kultuře v zemích Tibetu, Barmě a Arménii. Byl jsem členem produkčního týmu filmového festivalu Jeden svět v Praze v roce 2004. V organizaci Přátele zvířat jsem se podílel na získávání finančních prostředků z grantů a od individuálních dárců. Do prosince 2005 jsem spravoval databázi členů a přispěvatelů organizace včetně komunikace s nimi. Z činnosti pro Přátele zvířat mám četné zkušenosti z jednání se státní správou, politiky a zástupci firem.

Plně si uvědomuji důležitost získávání finančních prostředků pro činnosti vykonávané sítí diakonií po celé České republice. Diakonii vnímám jako specifickou organizaci s dlouholetou tradicí, jež byla v České republice přerušena obdobím komunismu. Nepovažuji se za věřícího člověka, avšak mám úctu ke křesťanským hodnotám a vážím si činností, jež diakonie vykonávají. Činnosti, kterými se zabývají diakonie jsou mi velmi blízké. Vámi inzerovanou pracovní pozici vnímám jako výzvu a možnost vlastní seberealizace v rámci pomoci prospěšné věci. Je pro mě velmi důležité, aby práce kterou vykonávám byla smysluplná a viděl jsem za sebou její jasný přínos. Na Vaší nabídce mě oslovilo také to, že Vaši organizaci považuji za zavedenou, stabilní a s vysokým společenským kreditem, ve které lze uvažovat kromě firemních a individuálních dárců i o jiných formách fundraisingu ve spojení s veřejností a veřejnými prezentacemi. Tak jako je to běžné a zavedené třeba v anglosaských zemích. Jako příklad mohu uvést Velkou Británii a organizace jako jsou Oxfam, Scope nebo British Heart Foundation. Z návštěv Velké Británie jsem si odnesl zajímavé poznatky a pozitivní dojem v přístupu k fundraisingu u organizací s podobnou činností jakou mají diakonie. Pokud budu ve výběrovém řízení úspěšný, pokusím se přenést své poznatky z Velké Británie do své práce, a to i za pomoci kontaktů, které ve Velké Británii v této oblasti mám.

V případě dalších otázek z Vaší strany, mě kdykoliv kontaktujte na níže uvedeném telefonním čísle nebo e-mailu. Vše ostatní rád zodpovím při osobním pohovoru.

S vřelým pozdravem

Váš podpis

Kontakt:

Vzor motivačního dopisu ve formátu .doc ke stažení zdarma zde

36 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Motivační dopis by neměl obsahovat gramatické chyby. A tato stránka taky ne. Opravte si "Neměli by jste" na "Neměli byste" .

Anonymní řekl(a)...

Pokud někdo zdůrazňuje gramatické chyby, sám by je neměl dělat. Někde úplně chybí interpunkce.

Anonymní řekl(a)...

neměl byste a neměl by jste je vyjímka...lze psát obojí

Anonymní řekl(a)...

docela se bavím, takže výjimka a ne vyjímka :-)

Anonymní řekl(a)...

Používá se jedině byste (žádné by jste!!!) a výjimka. Takže souhlasím s první připomínkou

Anonymní řekl(a)...

demence

Anonymní řekl(a)...

Vážně jsem se pobavila..ale i tak děkuji,protože motivační dopis jsem doposud nepsala a mám konečně možnost jak se píše..snad i bez chyb..:))

Anonymní řekl(a)...

píše se by jste ..byste je zkomolenina..aspon tak mi to řekla profesorka při maturitě..a to není tak dlouho co jsem jí dělala..takže by jste , protože by..a sloveso jste..
Jakým slovním druhem je byste???

Anonymní řekl(a)...

motivační dopisy sou na dvě vjeci ..... musíte mít konekse hna

Anonymní řekl(a)...

BYSTE = podmiňovací způsob slovesa být. Skloňování: já BYCH, ty BYS, on BY, my BYCHOM, vy BYSTE, oni BY. Kde jste maturovala :-D?

Anonymní řekl(a)...

jasne ze byste!! poslete vasi ucitelku znova k maturite :D

Anonymní řekl(a)...

a učitele se setkali který je lepší který znich má pravdu XD sranda

Anonymní řekl(a)...

řešíte blbosti, hlavne aby jste to meli vy bez chyb

Anonymní řekl(a)...

Opraveno, děkujeme za připomínku k motivačnímu dopisu všem :)

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, byste.

Anonymní řekl(a)...

Opravdu se píše "byste".

Anonymní řekl(a)...

docela jsem se pobavila: učitelka by opravdu měla znovu k maturitě sama :-) "By jste" je špatně a "vyjímka" taky. Je to smutné, když ani vyučující češtiny neumí česky...
Ale jinak dopis mi celkem pomohl.

Anonymní řekl(a)...

Vy ste teda truhlíci...tady nejde o ty chyby...já nikdy motivační dopis nepsal tak sem hledal na internetu nějakou pomoc...tady tyhle informace mi dost pomohli takže místo toho abyste komandovali co je na tom špatně tak buďe vděční za to, že se Vám někdo snaží pomoct a važte si toho...autorovi stránek děkuju za pomoc při psaní motivačního dopisu. Loučím se.

Anonymní řekl(a)...

lol:D

Anonymní řekl(a)...

Jestli máte přebytek energie a musíte se tu hádat a rýpat tak si radši běžte zaběhat, abyste nedostali infarkt, když vám někdo není po vůli ;-)
PS: za chyby v textu neručím, pač sem maturoval za 2 ;-)

Anonymní řekl(a)...

řešíte píčoviny

Anonymní řekl(a)...

i když obsahuje gramatické chyby, není nutností řešit to, aniž byste věděli, jak je to správně..soudím z této diskuze, že netušíte ani jeden/jedna, co znamená "PRAVIDLA ČESKÉHO PRAVOPISU"

Anonymní řekl(a)...

Celkem ubohý hádat se tu o chybách všude se učí BYSTE, ale když se vloudí chyba tak se to může stát každému. Teď se můžete alespoň pochválit že jste chytřejší než internetová média:) Beztak se tyhle motivační dopisy hledají přece pro MOTIVACI ne pro OPIS:)

Anonymní řekl(a)...

A ještě existuje úleva pro sochaře, ti mohou psát ´´ buste ´´ :). Tvůrcům děkuji za hezký vzor, snad mi pomůže.

Anonymní řekl(a)...

Opravdu jsme netušili kolik radosti udělá jeden takový nevinný vzor motivačního dopisu ;-)

Michaela řekl(a)...

Dobrý den, samozřejmě je fajn, když někomu tento vzor pomůže, ale v praxi, pokud se budete skutečně ucházet o zaměstnání a posílat motivační dopis, je poměrně důležité uvědomit si gramatické chyby. Je to ostuda, když se prezentujete neznalostí svého vlastního jazyka. A někteří zaměstnavatelé si těchto chyb rozhodně všímají. To, že to zde někdo zdůrazní je leda dobře a ne šťourání, za to BYSTE =) měli být také rádi. Hodně štěstí při získávání vysněné profese =).

Anonymní řekl(a)...

Zkuste občas použít i ten internet, když už ho máte: http://mojecestina.cz/gramatika/c2009021003-Sloveso-byt-v-podminovacim-zpusobu.html

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Chtěla bych se zmínit opravářům chytrolínkům. Tady je odkaz na správnost: http://mojecestina.cz/article/2009021003-sloveso-byt-v-podminovacim-zpusobu
Ps: Když je někdo tak chytrý a má zapotřebí opravovat druhé, měl by si uvědomit, že když je na internetu, je jednoduché se přesvědčit o správnosti gramatiky (třeba na Google.cz - ostatně tam jste zřejmě hledali i tento odkaz ;)) než něco napíšete.

Norman řekl(a)...

Dobrý den,
Tak tu studuji, jak psát průvodní, či motivační dopisy. Krásná dílka. Všude samý Výkonný ředitel divize, Brand Manager , Všestranný konzultant, PR Specialista, Asistentky marketingového ředitele.
Ale uměl by někdo napsat průvodní, či motivační dopis pro nezaměstnaného, který se hlásí na pozice: údržbář, technik, skladník, řidič. To je teprve ořech.
Na všech těchto pozicích jsem pracoval a chci pracovat dál.
A můžete mi ho poslat na pruvodni.dopis.david @seznam.cz
Děkuji
N. David

Anonymní řekl(a)...

Motivační dopis by opravdu neměl obsahovat gramatické chyby, ale ani pravopisné a interpunkční (to není totéž, co gramatické!).
V tomto vzoru dopisu mě praštilo do očí "V případě dalších otázek z Vaší strany, mě kdykoliv kontaktujte...". Proboha proč ta čárka?!
Poslední dobou vídám stále více textů, kde jsou naházeny čárky ledabyle vprostřed vět (zřejmě podle pauz při čtení). Psaní čárek má svá pravidla a nejsou těžká, ostatně jako celý pravopis. Čeština je logická a stačí zapojit hlavu!

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak mám postupovat v případě, kdy manželství netrvá ani rok, ale ráda bych se rozvedla, protože mě můj manžel začal měsíc po svatbě podvádět s mojí sestrou, se kterou teď žije.. nechci to propírat před soudem.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Slovní tvar byste/by jste viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=575&dotaz=by%20jste

Anonymní řekl(a)...

Ubožáci
Patláte se tady ve sračkách a zbytečnostech,ale je užasné jak dokážete pitvat kraviny!

 
PageRank ukazatel optimalizace PageRank.cz